522 FOOD SAFETY 740X400

Leer hoe vuil zich kan ophopen en voedselvergiftiging kan worden veroorzaakt in uw keuken en hoe u kunt bijdragen tot de bescherming van uw gezin door enkele eenvoudige reinigingshandelingen uit te voeren.

Kruisbesmetting

Kruisbesmetting treedt op als ziektekiemen zich van een voedingsmiddel naar een ander verspreiden, rechtstreeks of via oppervlakken of handen.

Houd rauwe levensmiddelen altijd strikt gescheiden van gebruiksklare levensmiddelen.

  • Bewaar levensmiddelen in uw koelkast als volgt: gewassen groenten in de groentelade, bereid of gebruiksklaar voedsel op de bovenste rekken en verpakt rauw vlees op de onderste rekken.
  • Was fruit en groenten zorgvuldig met schoon water voor consumptie.
  • Leg nooit voedsel dat klaar is voor consumptie in een schaal waarin rauw voedsel gelegen heeft (bijvoorbeeld vlees, gevogelte, vis of eieren).
  • Vermijd contact tussen rauw en gebruiksklaar voedsel door afzonderlijke messen en snijplankjes te gebruiken. Gebruik een afzonderlijk snijplankje voor fruit en groenten en een ander voor vlees, gevogelte en vis.
  • Reinig en desinfecteer snijplankjes na gebruik of stop ze in de vaatwasmachine (wassen op ten minste 60 °C).
  • Was het vaatwerk, het keukengerei en de keukenmessen met warm water en een afwasmiddel na gebruik.

Persoonlijke hygiëne

De ziektekiemen die op de handen achterblijven na het aanraken van rauw vlees kunnen gemakkelijk overgedragen worden naar andere levensmiddelen of oppervlakken.

Was zorgvuldig uw handen met zeep en water voor u voedsel aanraakt en onmiddellijk nadat u rauw voedsel zoals vlees, gevogelte, vis of eieren aangeraakt hebt.

  • Gebruik geen handdoek om uw handen af te drogen.
  • Nies en hoest niet in de nabijheid van voedsel.
  • Bereid geen voedsel voor andere personen als u ziek bent.
  • Bedek snijwonden of schrammen aan uw handen voor u voedsel bereidt.

Oppervlakken in de keuken

  • Kleine voorwerpen zoals vaatwerk, borden of pannen kunt u schoonmakendoor ze zorgvuldig af te wassen met warm water en afwasmiddel, ze af te spoelen met schoon water (liefst warm) en ze af te drogen.
  • Grote of vaste voorwerpen die u niet onder de kraan kunt wassen moet u schoonmaken met een geschikt schoonmaakproduct.

In alle veiligheid maaltijden bereiden

U moet levensmiddelen zorgvuldig koken of bakken om alle ziektekiemen te vernietigen en voedsel correct opwarmen om de ziektekiemen die zich mogelijk ontwikkeld hebben te doden.

  • Kook het voedsel op een gelijkmatige manier.
  • Verwarm bereide gerechten slechts één keer en controleer of ze uniform de juiste temperatuur hebben.

Levensmiddelen moeten snel gekoeld worden

  • Stop diepgevroren producten na aankoop onmiddellijk in de diepvriezer.
  • Bewaar groenten, eieren en bederfelijke levensmiddelen in de koelkast.
  • Stel de temperatuur van uw koelkast in op maximaal 5 °C en controleer dit regelmatig.
  • De temperatuur van uw diepvriezer mag niet hoger zijn dan -18 °C.
  • Als voedsel niet onmiddellijk geconsumeerd wordt, laat het dan afkoelen en zet het uiterlijk twee uur na de bereiding in de koelkast.
  • Eet restjes binnen 48 uur op.
  • Ontdooi levensmiddelen zorgvuldig voor u ze klaarmaakt (tenzij de instructies op de verpakking aangeven dat ze in diepgevroren toestand klaargemaakt mogen worden).
  • Ontdooi uw levensmiddelen bij voorkeur in de koelkast.
  • Nadat levensmiddelen ontdooid zijn, moeten ze in de koelkast bewaard worden en binnen 24 uur geconsumeerd worden.
  • Ontdooi voedsel alleen in de magnetron als u zeker bent dat u het onmiddellijk gaat consumeren.
  • Ontdooid voedsel mag nooit opnieuw ingevroren worden.
  • Controleer de uiterste houdbaarheidstermijn en gooi levensmiddelen waarvan deze datum verstreken is weg.
  • Controleer het etiket als u levensmiddelen na opening in de koelkast wilt bewaren.
  • Plaats de meest verse levensmiddelen achteraan in de koelkast of diepvriezer en plaats oudere levensmiddelen vooraan zodat u eraan herinnerd wordt dat deze eerst gebruikt moeten worden.