Maar toch doen mensen het niet wanneer het nodig is...

Hieronder een overzicht van de vijf vaakst gehoorde uitvluchten voor het niet wassen van de handen (en waarom ze niet kloppen).

1... Ik ben nergens geweest 

Zelfs wanneer u de hele ochtend thuis bent geweest, kunt u zonder het te weten ziektekiemen op uw handen krijgen. Wist u dat bacteriën op harde oppervlakken enkele uren tot enkele maanden kunnen overleven? Dus telefoons, deurklinken, afstandsbedieningen – elk oppervlak dat mensen regelmatig aanraken kan een hotspot zijn voor bacterie-overdracht.

2... Ze zien er niet vies uit 

Dagelijks vuil kan allerlei ziektekiemen bevatten. Daarom is het een goed idee om uw handen te wassen wanneer ze er vies uitzien. Maar hoe zit het met de microscopisch kleine organismes die u niet ziet? 

In onze dagelijkse routine lopen we constant ziektekiemen op, met name bij een toiletbezoek of het bereiden van voedsel. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer u uw handen moet wassen en dat u het op de juist manier doet. 

3… Ik heb het te druk

Haast? Niet even stoppen om uw handen te wassen, met name na een toiletbezoek, kan u nog veel meer tijd en geld kosten. 

Het norovirus, bijvoorbeeld, leidt gemiddeld tot vier dagen ziekteverlof. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van ziekte en diarree, en het verspreidt zich hoofdzakelijk door contact met een besmet persoon. Bijvoorbeeld door hem of haar een hand te geven.

4… Ik ben het vergeten

Met zo veel aan uw hoofd is het gemakkelijk om te vergeten uw handen te wassen. Probeer van handen wassen daarom een routine te maken, zodat het een gewoonte wordt. Schrijf uzelf een briefje, schrijf op uw hand, zet een reminder in uw telefoon, of schrijf deze lijst over tot het blijft hangen:

Was uw handen vóór u:

  • voedsel eet of bereidt;
  • een wond verbindt of medicijnen toedient;
  • een baby oppakt;
  • een luier verschoont.

Was uw handen nadat u:

  • voedsel hebt gehanteerd;
  • een luier hebt verschoond of naar het toilet bent geweest;
  • contact hebt gehad met lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, braaksel etc.);
  • (huis)dieren hebt aangeraakt;
  • de vuilnisbak hebt geleegd;
  • in de tuin bent geweest.

Ten slotte: was uw handen wanneer ze er vies uitzien of wanneer iemand anders in huis ziek is.

5... Ziektekiemen zijn goed voor de afweer

Dat klopt, sommige infecties helpen om ons immuunsysteemnze afweer te stimuleren zodat voorkomen wordt dat we opnieuw ziek worden van dezelfde infectie. Maar dit is niet altijd het geval (bijvoorbeeld bij voedselvergiftiging). Algemene blootstelling aan ziektekiemen beschermt ons ook niet tegen specifieke infecties. 

Van de miljarden micro-organismes waarmee we dagelijks in contact komen, zijn enkele echt schadelijk. Dus help uw afweer een handje en was uw handen – wanneer het nodig is.